Zuidrandwandeling deel 3 – Edegem

29 / 05 / 2021

We parkeren de auto aan de Drie eikenstraat 3 , waar we al direct het buitengevoel krijgen door een uitzicht op een grote pluktuin.  Hier kan je fruit komen plukken vanaf half juni tot eind september.                                                   Buiten het seizoen kan je er altijd terecht voor sappen en confituur.

Van daaruit wandelen we door een mooie dreef, rechts van de pluktuin.

Op het einde van de dreef komen we aan bij het Kasteel ” Hof ter Linden “.      Kasteel Hof ter Linden met bijhorende koetshuizen werd door de adellijke familie de Neuf opgetrokken in 1773. De gebouwen staan in een 50 ha groot parkdomein waar je mag komen wandelen en fietsen.                                   Het koetshuis aan je linkerkant is nu een brasserie ” Hof ter Linden “.         Aan de rechterkant zijn de voormalige stallen omgetoverd tot restaurant ” Stable”.

Aan je linkerkant naast het kasteel bevindt zich de koninklijke handbooggilde.

We trekken verder naar het dwaallichtpad. Deze verbindt het Hof ter Linde met de omliggende woonwijken en het speelbos ” Dikke Bertha ” en het fort5.                                   Dikke Bertha was in de oorlog de naam van een krachtige mortier. Deze vuurde  granaten zo hoog af , dat ze bijna loodrecht op het doel vielen.                       De officiële naam was ” kort marinekanon “, om te verhullen dat de mortier was bedoeld om bunkers te verwoesten.

Aan deze bank , in de bocht van het dwaallichtpad speelt zich de sage af van Manke Lies.                                                 Ze kwam elke nacht spoken in de wilgen van de Mitterleie hoeve.  Ze verscheen als spinster aan een spinnewiel.  Als men de verhalen zou geloven , zou ze zolang terugkomen tot één of ander liefdadig mens , het op zich zal nemen om een gelofte ter uitvoering te brengen die de plotse dood haar belet heeft te vervullen.            De sage is in de vergeethoek geraakt.

We komen aan bij de ingang van fort 5. Dit fort werd gebouwd tussen 1860 en 1864 uit baksteen en zandsteen.  Het is onderdeel van de Brialmontgordel .       De ruimten worden nu gebruikt voor allerlei bezigheden  ( hobby’s,  sporten  …. ) . Je kan er ook wel een ruimte afhuren voor evenementen.

In het fort 5 is ook een bijenpark. Je kan deze normaal bezoeken,  maar deze is voorlopig gesloten door de Corona – maatregelen .

Verder vindt je er ook een vleermuizenreservaat, maar die is niet zomaar toegankelijk.  Eind augustus wordt er een avond georganiseerd voor vleermuizenwandelingen met gids.  Dat is het enige moment.

Van hieruit wandel je een heel stuk langs het water. Tegenliggers ga je niet tegenkomen, want het is enkel richting 🤗.

Niet ver van huis , maar zo genoten.

3 gedachten over “Zuidrandwandeling deel 3 – Edegem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: