Rond de Nielse kleiputten.

06 / 06 / 2021

We starten onze wandeling aan de Boomsestraat 221, waar we onze auto parkeren en een wandelknooppunt volgen. 153-302-303-304-300-245-328-329-246- 154-153. Ter hoogte van knooppunt 302 staat 303 naar links. Maar daar moet je eigenlijk nog een stukje rechtdoor, anders ga je net zoals wij op je voetsporen moeten terug keren.

We wandelen eerst een prachtig stuk door de kleiputten. Ze staan bekend als één van de mooiste wateren van Antwerpen. De kleiputten worden ook wel de Walenhoek genoemd. Hier mag overal worden gevist, wat er ook wel heel veel wordt gedaan. Vroeger werden hier mooie grote karpers en snoeken gevangen. Alle putten hebben heel veel plantengroei en op de bodem kan je overal klei vinden. De putten kunnen tot 6 meter diep gaan. Om te mogen vissen op de kleiputten heb je enkel een Vlaams visverlof nodig. Een vispas die je kan vinden in elk B- post kantoor. Nachtvissen is niet toegestaan. Jongeren tot en met 17 jaar zijn vrijgesteld voor de vispas. Ze is geldig van 1 januari tot en met 31 december, en voor een nieuw jaar kan je deze terug aanvragen voor 1 december.

Er zijn over de hele rupelstreek ook meer dan 50 historische tunnels herontdekt die in de 19de en 20ste eeuw door de steenbakkers werden gebouwd. Ze gebruikten deze om klei en gedroogde bakstenen te vervoeren.

We eindigen onze wandeling in het ” hellegat “. Het is gelegen in het zuiden van de gemeente en grenst aan Boom. Het is een oude woonkern die bestaat uit arbeidershuizen en is ontstaan rond de steenbakkerijen die langs de rivier gelegen waren.

In het hellegat bevindt zich de Sint Jozefkerk. Omdat deze kerk voor vieringen bijna niet meer werd bezocht , heeft de kerk een multifunctioneel doel gekregen. Dit o.a voor heel wat culturele doelen. Hiervoor wordt dan weer nauw samengewerkt en gezeten met de buurt. Dit is de vraag sinds 2018.

Zoek je rust buiten de drukte van de stad en wil je niet te ver rijden, dan is het een absolute aanrader.

Eén opmerking over 'Rond de Nielse kleiputten.'

  1. En zo wordt soms een wandeling ook veel langer dan eigenlijk voorzien was 😉 gebeurd ons ook vaak dat terugkeren op de stappen. Jullie hebben een heel mooi stukje natuur en geschiedenis ontdekt dat te zien is aan de foto’s.
    Fijne maandag

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: